CTC leikkaa korjaamotilojen lämmityskustannuksia lämpöpumpuilla ja vapaajäähdytyksellä

CTC leikkaa korjaamotilojen lämmityskustannuksia lämpöpumpuilla ja vapaajäähdytyksellä

2017-02-16

Tervetuloa Valdemarsvikiin. Täältä löytyvät mm. Grytsin ja Tjustin kuuluisat saaristot. Täältä on myös Allvärmeteknik, yksi CTC:n suurimmista kumppaneista. Itä-Göötanmaan suurimman energia- ja kylpyhuonemyymälän ansiosta sitä on vaikea olla huomaamatta, kun lähestyt autolla Valdemarsvikiä.

Allvärmeteknik asentaa joka vuosi noin 200 CTC:n lämpöpumppua. Yksi Allvärmeteknikin yritysasiakkaista on Bilam.

1 200 metriä porakaivoa 1200 neliömetriä varten

Bilam Valdemarsvikissä on täyden palvelun yritys autoille. Se sisältää korjaamon, myymälän, varaosat, pesuhallin, huoltoaseman, auto- ja perävaunuvuokrauksen ja 11 työntekijää.

– Puolitoista vuotta sitten investoimme voimakkaasti uusiin tiloihimme. Huippumoderni, lähes 500 neliön korjaamo sekä toimisto, myymälä ja pukuhuone. Yhteensä 1 200 neliömetriä, sanoo korjaamopäällikkö Peter Törnborg.

Tärkeä osa investointilaskelmaa

Lämmitys- ja lämminvesiratkaisu oli tärkeä osa investointilaskelmaa. Isot tilat, korkeat kattokorkeudet, portit ja sekoitus toimistoa, korjaamoa ja pukuhuonetta, jossa tarvitaan paljon lämmintä vettä lyhyitä aikoja, vaati harkittuja ratkaisuja.

– Kaiken perustana on kalliolämpö. Tietenkin on myös kaukolämpö, mutta se karsiutui nopeasti pois. Kun teimme suunnitelmia, CTC EcoZenith oli juuri tullut markkinoille. Se tarjosi täydellisen All-in-One-ratkaisun ohjaukseen ja lämpimälle käyttövedelle, sanoo Allvärmeteknikin huoltopäällikkö Jonny Carlsson.

Kalliolämpö ja vapaajäähdytys

Neljällä puhallinkonvektorilla toteutettu vapaajäähdytys on tekninen ratkaisu, joka on toiminut erinomaisesti.

– Juuri vapaajäähdytys on fiksu tapa hyödyntää kalliolämmössä olevaa ilmaista energiaa. Kalliolämpöpumppuun kytketyn vapaajäähdytyksen suurena etuna on, että porakaivo latautuu uudelleen energiasta. Kun lämpöpumppu alkaa tuottaa lämmintä käyttövettä, tulevan liuoksen lämpötila on muutaman asteen korkeampi kuin se olisi muuten ollut, sanoo Jonny Carlsson.

Vertailukohtana voi sanoa, että 5 kW:n lämmitystehon antavaa porakaivoa voidaan kuormittaa noin 3,3 kW:n jäähdytyksellä. Jokaisen asteen lämpimämpi liuos parantaa lämpöpumpun hyötysuhdetta 3 %.

Tulikaste: pahin talvi miesmuistiin

Laitoksen oli tunnustettava väriä 2010/2011 Ruotsin miesmuistiin kylmimpänä talvena.

– Olimme yllättyneitä siitä, kuinka vähän huipputehoa on ollut kytkettynä aloituksesta alkaen. Yhteensä hieman yli 7 000 kWh puolessatoista vuodessa. Se on hyvä todistus siitä, että laitos toimii todella huipputasolla, sanoo Jonny Carlsson.

Allvärmeteknikin on harvoin tarvinnut palata paikalle. Lämmityslaitteisto on toiminut kuin sveitsiläinen kello.

– Yhteensä meillä on ollut kaksi vikahälytystä ja ne molemmat johtuivat sähkökatkoksesta. Muuten laitos on tikittänyt kuin kello tasaisella ja oikealla lämpötilalla. CTC EcoZenithin lämminvesikapasiteetti on todella täyttänyt odotukset. Kun meillä esimerkiksi oli saunailta, 12 ihmistä kävi suihkussa, eikä meillä ollut ongelmia lämpimän veden kanssa, toteaa Peter Törnborg.