Tiedätkö kuinka paljon jouluvalon palaminen maksaa?

Tiedätkö kuinka paljon jouluvalon palaminen maksaa?

2017-12-06

Mikään ei ole kodikkaampaa, kuin valaista koti, ja ehkä koko talo, jouluvaloilla. LED-vallankumouksen jälkeen kustannukset ovat laskeneet reilusti. Tarkkoja kun olemme, tarkastelimme viikon blogikirjoituksessa, mitä jouluvalojen palaminen todella maksaa.

Ruotsi on pimeä talvella. Siksi ei ole mikään yllätys, että me rakastamme jouluvaloja, joulutähtiä ja muita talvivaloja joulun aikaan. 

Onneksi hehkulamput ovat jäämässä vähitellen pois viisi vuotta sitten tulleen kiellon vuoksi. Tämä on merkinnyt pientä vallankumousta energiankäytön osalta. LED-lamppu on keskimäärin kymmenen kertaa energiatehokkaampi kuin hehkulamppu. 

Mutta mitä se maksaa? Sitä yritimme selvittää.

Intab-yrityksen mukaan LED-joulukynttilä maksaa noin 2 kruunua palaessaan kuukauden, kun taas hehkulamppujouluvalo maksaa 20 kruunua. Svensk Energin mukaan LED-kynttilä on vieläkin edullisempi käytössä – noin 1 kruunun kuukaudessa. 

Joten yksittäisen kotitalouden kannalta katsottuna vaihtaminen ei ole rahallisesti kovin merkittävä. Aftonbladetin tekemän laskelman mukaan jouluvaloissa säästää vuodessa 120 kruunua, jos vaihtaa hehkulamput LED-valoihin. 

Mutta kun katsotaan koko maata, puhutaan merkittävästä rahan- ja energiansäästöstä. Energiavirasto on laskenut, että Ruotsin miljoona kotitaloutta säästää tällä vaihdolla noin 118 miljoonaa kilowattituntia. Se vastaa noin 20 000 pientalon sähkönkulutusta. Rahaksi muutettuna se on noin 120 miljoonaa kruunua, kun sähkön hinta on 1 kr/kWh. 

Puhutteleva elokuvaesimerkki 

USA on ehkä maa, joka yhdistetään eniten jouluvaloihin. Hieman uteliaina voimme kertoa, että amerikkalainen sivusto komando.com on laskenut LED-vallankumouksen merkityksen käyttämällä esimerkkinään klassista elokuvaa: Joulupuu on kärvennetty. 

Tässä elokuvassa vuodelta 1989 Chevy Chasen esittämä hahmo Clark Griswold ripusti yhteensä 25 000 jouluvaloa talon julkisivulle. Amerikkalaisilla sähkönhinnoilla hänen kustannuksensa olisivat laskeneet 30 000 kruunusta 400 kruunuun kuukaudessa. Sivuston mukaan sadasosa kustannuksista. 

Jouluvalot ulkona 

LED-valot sopivat erityisesti ulkojouluvaloihin. Sisällä hehkulamppujen suuresta energiankulutuksesta voi olla jopa hyötyä, sillä ne luovuttavat lämpöenergiaa, joka edistää kotitalouksien lämmitystä. 

Faktaa Energiaviraston laskelmasta: 

Ruotsin miljoona kotitaloutta voivat ensimmäisestä adventista aina Nuutinpäivään asti säästää yhteensä 118 miljoonaa kilowattituntia valitessaan tehokkaat LED-valot hehkulamppujen sijasta adventti- ja jouluvaloihinsa. Esimerkki perustuu siihen, että yhdessä kotitaloudessa on kolme sähkökynttelikköä, kaksi joulutähteä, kaksi valoketjua ja joulukuusen valot. Valot ovat päällä 24 tuntia vuorokaudessa 44 päivää, mutta toinen valoketjuista ja joulukuusen valot sytytetään vasta jouluaattona, mistä saadaan 21 päivää. 

Me CTC:llä yritämme ajatella kestävyyttä kaikessa mitä teemme ja pyrimme jatkuvasti kehittämään mahdollisimman ympäristöystävällisiä tuotteita. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä ajattelemme ympäristöstä ja laadusta.