Maalämmön asentaminen – näin se tapahtuu

Maalämmön asentaminen – näin se tapahtuu

2018-03-08

Seuraavassa käymme läpi vaiheittain, miten maalämpöpumppu asennetaan. Alkuvalmisteluista siihen, että lämpöpumppu alkaa lämmittää taloasi.

Ilmoitus kunnalle

Ennen kuin maalämpöpumppu voidaan asentaa ja kytkeä kotiisi, maahan on porattava reikä, josta lämpö otetaan. Reiän porauksesta on tehtävä ilmoitus kunnalle. 

Huomaa, että lämpöpumpun asennusta ei saa aloittaa, ennen kuin kunta on tehnyt päätöksen. Tarkista kuntasi verkkosivuilta, mitkä määräykset ovat voimassa, ja huomaa, että käsittelyaika voi vaihdella eri kunnissa. 

Vihje! Eri porausreiät on sijoitettava vähintään 20 metrin välein. Jos naapurisi on porannut kalliolämpöä varten, se vaikuttaa toisin sanoen siihen, mihin sinä voit porata omasi. Jos porauksesi vaikuttaa naapurisi mahdollisuuteen porata maalämpöä varten tulevaisuudessa, häneltä on kysyttävä asiasta ja hänen on annettava siitä lausunto. 

Valmistelut puutarhassa

Kun on aika porata, poraus valmistellaan tontillasi ja porausvälineet tuodaan paikalle. Porausyritys pyrkii jättämään mahdollisimman vähän jälkiä ja olemaan vahingoittamatta portaita, laattoja ja nurmikkoa enemmän kuin on tarpeen. Usein on mahdollista esimerkiksi suojata maaperä, ennen kuin kone ajajetaan puutarhaan. 

Poraus

Nyt on aika aloittaa poraus. Jotta energiaa saataisiin talteen mahdollisimman paljon, reiän aktiivisen poraussyvyyden on oltava 100 - 200 metriä. Saadaksesi lisää lämpöä, voidaan joskus joutua poraamaan kaksi porakaivoa, jotka yhdistetään toisiinsa. 

Mitä etelämpänä olet, sitä matalampi reikä - valitse paikallinen porausyritys, joka tuntee vallitsevat olosuhteet.

Asennus maan alle

Reikä porataan kallioon ja sitten ns. energiakaivo ja sen liitännät kaivetaan maan alle. Kallioperän yläpuolella olevan reiän osa vuorataan yhteenhitsatuilla metalliputkilla. 

Porauksen jälkeen putket viedään alas reikään – tarkoitettu nesteelle (liuokselle), joka sitten kuljettaa lämpöä kallioperästä taloon. 

Lisäksi porakaivon putket pitää kaivaa maahan ja tuoda ulkoseinän läpi lämpöpumpulle.  Tämän työn voi tehdä myös itse, mutta on parempi sopia se ennakkoon asentajan kanssa.

Puutarhan ennallistaminen

Nyt poraus on valmis ja porauslaitteet viedään pois. Vaikka porausyritys on toiminut varovasti puutarhassa, saatat joutua tarkistamaan nurmikon ja palauttamaan laatat/polut alkuperäiseen kuntoonsa. Voit sopia etukäteen, tekeekö tämän porausyritys vai sinä itse.

Sisätyöt voidaan aloittaa

Vanha kattila poistetaan ja uusi lämpöpumppu asetetaan paikalleen. 

Sen jälkeen asentaja voi aloittaa työt liittämällä liuosputket ja talon lämmitysjärjestelmän lämpöpumpuun.

Kun asennus on tehty, putket täytetään liuoksella, jota sitten pumpataan ympäri järjestelmää parin tunnin ajan jotta mahdollinen ilma poistuu järjestelmästä.

Sähköasentaja asentaa laitteistossa tarvittavat anturit ja yhdistää lämpöpumpun talon sähköverkkoon. 

Aika testata, että kaikki toimii

Asentaja tarkistaa huolellisesti, että kaikki toimii ja kertoo sinulle, miten lämpöpumppua käytetään ja hoidetaan. On myös tärkeää, että täytät yhdessä asentajan kanssa takuu- ja vakuutuspaperit ja rekisteröit tuotteen.

Nyt olet valmis aloittamaan kalliolämpöpumpun käytön!