Näin ilma/vesilämpöpumppu toimii

Näin ilma/vesilämpöpumppu toimii

2018-02-20

Ilma/vesilämpöpumpun asentaminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi. Se on mahdollista tehdä ympäri vuoden, se kestää pari kolme päivää eikä se vaadi poraamista. Mutta tekniikka kaiken takana on todella monimutkainen. Tämän viikon blogikirjoituksessamme selitämme parhaamme mukaan, miten ilma/vesilämpöpumppu oikeastaan toimii.

Täältä löydät ilma-vesilämpöpumppumme.

Miksi ilma-vesilämpöpumppu kannattaa hankkia?”

Nerokkainta ilma/vesilämpöpumpussa on, että se hyödyntää ulkoilmassa olevaa uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja siirtää sen kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Näin lämpöpumppu muuntaa ulkoilman lämpimäksi suihkuvedeksi ja lämpimiksi pattereiksi. 

Ilma/vesilämpöpumppu koostuu yleensä kahdesta osasta, sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä.

1. Lämmitysprosessi käynnistyy lämpöpumpun ulkoyksikössä, joka sijaitsee talon ulkopuolella. Koneen puhallin  imee ulkoilmaa  lämpöpumppuun.

2. Kylmäaineella, joka on lämpöpumpun suljetussa järjestelmässä, on keskeinen rooli. Kylmäainetta on kaikissa koneissa, jotka kuljettavat lämpöä kylmemmästä paikasta lämpimämpään, kuten esimerkiksi jääkaapissa tai ilmastointilaitteessa. Tässä tapauksessa kylmäaine on väritöntä kaasua, jonka kiehumispiste on selvästi nollaa astetta alhaisempi. 

3. Kylmäaine altistetaan eri paineille ja lämpötiloille suljetussa järjestelmässä. Se on yksi tapa hyödyntää ja venyttää  termodynamiikan lakeja. Energiaa ei voi luoda eikä tuhota – se voi vain muuttaa muotoaan. 

4. Kun kylmäaine altistetaan paineelle , joka muodostuu lämpöpumpun kompressorissa,  lämpötila nousee voimakkaasti ja muodostuvaa lämmintä kaasua voidaan käyttää lämpöpumpun lauhduttimen kautta veden lämmittämiseen. Prosessi edellyttää sähköenergian käyttöä – muun muassa kompressorin ja puhaltimen käyttämiseksi – mutta se on vain murto-osa muodostuvasta lämpöenergiasta. 

5. Vesi , joka on lämmitetty, lähetetään sisäyksikköön ja se muuttuu suihku- ja vesijohtovedeksi sekä patteri- ja/tai lattialämmöksi. Samalla lämpöpumpun kylmäaine palaa takaisin nestemäiseen muotoon ja voidaan käyttää uudelleen prosessissa.

Yhteenvetona lämpöpumppu on ottanut talteen ulkoilman lämpöenergiaa ja tiivistänyt sen. Sitten sitä lämpöenergiaa käytetään talosi lämmittämiseen ja antamaan sinulle lämmintä käyttövettä.

CTC:n ilma/vesilämpöpumpulla voit säästää jopa 80 prosenttia lämmityskustannuksissa. Säästö riippuu asuntosi koosta, lämmitysjärjestelmästäsi, asuinpaikkasi maantieteellisestä sijainnista ja valitsemastasi lämpöpumpusta.

Siksi ei ole yllättävää, että lämpöpumput ovat yhä suositumpia. Energiaviraston tilastojen mukaan jonkin tyyppisiä lämpöpumppuja käyttävien omakotitalojen määrä on noussut lähes 50 prosenttia vuodesta 2009. Silloin luku oli 754 000 omakotitaloa. Vuonna 2017 se on 1 227 000 omakotitaloa.

Lue lisää ilma/vesilämpöpumpuistamme ja ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää.