Siksi yhä useampi valitsee lämpöpumpun kotiinsa

Siksi yhä useampi valitsee lämpöpumpun kotiinsa

2017-12-11

Mikään ei lämmitä yhtä hyvä kuin puhdas omatunto. Mutta se, että lämpöpumppu on ilmastoystävällinen, on vain toiseksi yleisin syy ostaa se. Tärkein syy on, että se on edullinen käyttää. 

Talon ja lämpimän käyttöveden lämmittäminen lämpöpumpulla houkuttelee yhä useampia. Energiaviraston nykyisten tilastojen mukaan lämpöpumppua käyttävien pientalojen määrä on noussut 50 prosenttia vuodesta 2009. Nykyään hieman yli miljoonassa omakotitalossa on vähintään yksi lämpöpumppu. 

Kasvu johtuu siitä, että monet vastarakennetut talot asentavat lämpöpumpun ja että nykyiset talot vaihtavat muita lämmitysmenetelmiään lämpöpumppuihin tai täydentävät sitä lämpöpumpuilla. Viimeisten kymmenen vuoden aikana öljyn käyttö lämmityksessä on laskenut runsaat 80 prosenttia. 

Yleisin lämpöpumppu tänään, aivan kuten vuonna 2009,  on maalämpöpumppu. Seuraavaksi yleisin on ilma/ilmalämpöpumppu. Kolmanneksi yleisin on ilma/vesilämpöpumppu. Neljänneksi yleisin on poistoilmalämpöpumppu.

Pienemmät kustannukset, tärkeä argumentti

Ruotsin kylmälaite- ja lämpöpumppujärjestön, SKVP, mukaan taloudelliset syyt ovat painavimpia, kun omakotitalojen omistajat investoivat lämpöpumppuihin. 

– He haluavat alentaa talon käyttökustannuksia, sanoo SKVP:n tekninen asiantuntija Anne-Lee Bertenstam. 

Hänen mukaansa kaksi muuta syytä, jotka ovat korkealla luettelossa, ovat mukavuus ja ympäristösyyt. 

– Ennen kaikkea he, joilla on aikaisemmin ollut puukattila, korostavat mukavuutta. 

Näin paljon erilaiset lämpöpumput säästävät

On olemassa lukuisia lämpöpumppuja. Arvioitaessa, kuinka paljon kustannukset laskevat sen jälkeen, kun asennus on tehty, on erityisesti yksittäisessä kotitaloudessa otettava huomioon esimerkiksi lämpötila talvella, talon ikä, lämmitysjärjestelmä, etäisyys kallioon tai vesistöön ja laskettu energiankulutus vuodessa.

Yleisellä tasolla Ruotsin energiavirasto on kuitenkin laskenut, että ilma/vesilämpöpumput tuovat noin 50 prosentin säästön. Tämä sisältää lämpimän käyttöveden. Ilma/ilmalämpöpumput säästävät lämmityskuluissa 30-50 prosenttia. Tämä ei sisällä lämmintä vettä. 

Maalämpöpumput tarjoavat lämmityksen ja lämpimän käyttöveden osalta suurimmat säästöt, 70-75 prosenttia. Kaikki luvut ovat suhteessa vesikiertoiseen sähkö- tai öljykattilaan. 

Taloudellinen säästö on selvin pitkällä aikavälillä. Alussa kustannuksia aiheuttaa lämpöpumppu - ja sen asennus. Kun Ruotsin Kylmälaite- ja lämpöpumppujärjestö teki tänä vuonna vuosittaisen kyselynsä, paljastuivat seuraavat luvut siitä, kuinka paljon erityyppisten lämpöpumppujen kokonaisurakka maksaa. Omakotitalo, jonka lämmitystarve on 20 000 kWh/vuosi. 

Kalliolämpö: Noin 150 000 kruunua. 
Maalämpö: Noin 130 000 kruunua. 
Pohjavesi: Noin 140 000 kruunua. 
Ilma/vesilämpöpumppu: Noin 110 000 kruunua. 
Poistoilmalämpöpumppu: Noin 70 000 kruunua. 
Ilma/ilmalämpöpumppu: Noin 25 000 kruunua.