Uima-altaan lämmitys lämpöpumpulla – näin se toimii

Uima-altaan lämmitys lämpöpumpulla – näin se toimii

2016-09-07

Uima-altaan lämmitys lämpöpumpulla on kustannustehokas ja järkevä tapa pitää uimaveden lämpötila sopivana. Uima-altaan akentaminen tontille maksaa paljon ja monet ovat huolissaan erityisesti uima-altaan lämmityskustannuksista – siksi onkin tärkeää miettiä uima-altaan lämmitysratkaisu jo valmiiksi ennen kuin hankinnassa edetään pidemmälle.

Kun käytät veden lämmitykseen lämpöpumppua, säästät lämmityskustannuksissa altaan sähkölämmitykseen verrattuna keskimäärin 65-80 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että sinulla on varaa uida lämpimässä vedessä myös kylminä päivinä.

Miten uimaaltaan lämmittäminen lämpöpumpulla siis toimii?

Sinun tarvitsee vain kytkeä lämmönvaihdin, joka siirtää lämmön pumpusta altaaseen. Tarvitset myös vesikiertoisen järjestelmän, jotta se toimisi. Jos sinulla ei vielä ole lämpöpumppua, voit asentaa sellaisen ja lämmittää taloa talvisin ja uima-allasta kesäisin.

Mitkä lämpöpumput toimivat sekä talon että uima-altaan lämmitykseen? 

Tässä muutamia esimerkkejä lämpöpumpuista, jotka sopivat hyvin kodin ja altaan lämmittämiseen:

  • Ilma-vesilämpöpumppu CTC EcoAir ottaa lämmön ilmasta ja antaa korkean tuoton allaskauden aikana. Se on helppo asentaa eikä vaadi juurikaan toimenpiteitä pihalla, sillä keruukierukkaa ei tarvita.
  • Maalämpöpumppu CTC GSI 12 on toinen hyvä vaihtoehto. Se antaa saman korkean tuoton ympäri vuoden, sillä kallioperän lämpötila on vakaa. Aurinkoenergia varastoituu pohjaveteen ja se käytetään uudelleen kalliolämpöpumpun avulla.

Kuinka kauan uima-altaan lämmittäminen kestää?

Vastaus on, että se riippuu monista tekijöistä - esimerkiksi uima-altaan koosta, ulkolämpötilasta ja altaasta haihtuvan lämmön määrästä. Yleisesti voidaan kuitenkin odottaa, että normaalikokoinen lämpöpumppu nostaa veden lämpötilaa pari kolme astetta päivässä.

Uima-altaan veden lämpötilan säilyttäminen

Veden lämmittäminen ei vain ensimmäinen askel - sen lisäksi on pohdittava, kuinka lämpöä säilytetään ja ylläpidetään sen jälkeen, kun allas on saavuttanut miellyttävän lämpötilan. Silloin todella hyvä allaspeite on pakollinen varuste. Niin sanottu lamellipeite antaa hyvän eristyksen. Toinen vaihtoehto on läpinäkyvä, siirrettävä allaskate, joka toimii suunnilleen samalla tavalla kuin kasvihuone.

Jos haluat lämmittää altaan nykyisellä lämpöpumpullasi tai olet ajatellut asentaa uuden, voit ottaa yhteyttä lähimpään CTC-jälleenmyyjään, joka auttaa kaikessa aina mitoituksesta asennukseen.