100 jännittävää vuotta CTC:tä

100 jännittävää vuotta CTC:tä

Vuonna 1923 47-vuotias insinööri perusti yrityksen CTC. Muutamaa vuotta myöhemmin hänen kekseliäisyytensä johti täysin uuteen tapaan tuottaa lämpöä ja kuumaa vettä. Tule mukaan matkalle kymmenen vuosikymmenen läpi - Gunnar Tellanderin neronleimahduksesta tämän päivän innovaatioihin. 

Tellanderin visio ja menestyksekäs järjestelmä

1920-luvulla lämmitys ja lämmin vesi olivat Ruotsissa monimutkainen asia, jossa oli monia erilaisia lämmitysjärjestelmiä ja monimutkaista tekniikkaa. Kekseliäs Gunnar Tellander näki mahdollisuudet ja oli päättänyt yksinkertaistaa. Hän perusti CTC:n 5. toukokuuta 1923 100 000 kruunun osakepääomalla. 

- Gunnar Tellanderilla oli monia ideoita ja patentteja, joita hän halusi kehittää. Häntä ajoi ratkaisujen löytäminen ihmisille ja asioiden parantaminen heidän kannaltaan. Uskon, että tämä henki elää CTC:ssä edelleen", sanoo Kent Karlsson, joka on työskennellyt CTC:ssä 44 vuotta. Viime kuukausina Karlsson on kaivautunut syvälle CTC:n historiaan kirjoittaakseen kirjan 100 lämmintä vuotta CTC:llä.

CTC:n tarina alkaa vuonna 1923, mutta vasta vuonna 1926 yhtiöstä tuli varteenotettava toimija. Tuolloin Tellander sai patentin uudelle lämmityspatterille, ja syntyi täysin uusi tapa ajatella lämmintä vettä - veden lämmittäminen paristolla.

- "Akku oli lähtökohta uudelle tavalle tuottaa lämmintä vettä Ruotsissa", Kent Karlsson sanoo.

Uuden lämmityspatterin pohjalta CTC valmisti vedenlämmittimiä, joissa oli se suuri etu, että vedetty kuuma vesi oli aina tuoretta. Aikaisemmin vesi oli lämmitetty ja varastoitu pitkään suuressa säiliössä, jolloin se oli vaarassa pilaantua. Lisäksi tarvittiin vain yksi lämmönlähde sekä lämpimälle vedelle että käyttövedelle. Toinen etu oli se, että lämmityspatterin kehrätyt kuparikierukat olivat kestäviä ja pitkäikäisiä.

- Mielenkiintoista on, että Tellanderin keksinnöllä on monia yhtäläisyyksiä tekniikkaan, jota käytämme nykyisissä lämpöpumpuissa. Tekniikka on tietysti kehittynyt ja parantunut huomattavasti, mutta ajatus veden lämmittämisestä on sama", Kent Karlsson sanoo.

Vihreät CTC-kattilat

Vedenlämmittimistä tuli nopeasti valtava menestys, ja CTC:stä tuli markkinoiden hallitseva toimija. Muutamaa vuotta myöhemmin aloitettiin myös puu- ja koksikattiloiden valmistus, jolloin samasta kattilasta voitiin saada sekä lämmintä vettä että lämpöä kotiin.

- Tästä uudesta tavasta saada lämpöä ja kuumaa vettä tuli CTC:n synonyymi moneksi vuosikymmeneksi. "Monet meistä muistavat tietenkin vihreät CTC-kattilat, jotka asennettiin useimpiin uusiin taloihin 1930-luvulta lähtien, Kent Karlsson sanoo.

Pyykinpesukoneet, pesualtaat ja minipyykinpesukoneet.

Vaikka kattilat olivatkin CTC:n myydyin tuote alkuvuosina, yrityksen valikoima oli paljon laajempi. CTC valmisti aluksi wc-istuimia ja kylpyhuoneen lavuaareja, ja juuri nämä saniteettitavarat olivat keskeisessä asemassa, kun yritys perustettiin vuonna 1923.

Toinen tärkeä tuote olivat pesukoneet. Gunnar Tellander oli 1900-luvun alussa pesukonevalmistaja Calor AB:n hallituksen puheenjohtaja ja pesukonevalmistaja Coronaverkenin toinen perustaja. CTC osti nämä ja kolmannen valmistajan, Domusin, ja ne sulautettiin Wascator AB:ksi. Se pysyi osana CTC:tä vuoteen 1973 asti, jolloin Electrolux osti sen.

Sotavuosien aikana ja niiden jälkeen 1940-luvulla CTC valmisti kaasugeneraattoreita henkilö- ja kuorma-autoihin sekä laitteita kaivosten lakaisun estämiseksi. CTC:n valikoimassa oli myös sairaalalaitteita, kuten autoklaaveja, jotka olivat eräänlaisia sterilointilaitteita. CTC valmisti myös patteriventtiileitä, jotka olivat vallankumouksellisia, koska ne mahdollistivat lämmön tarkemman säätelyn. CTC paransi ja kehitti myös kattiloiden shunttiventtiileitä.

- "CTC:llä oli alkuvuosikymmeninä monia säikeitä, eikä vähiten siksi, että toisen maailmansodan vuoksi heidän oli oltava luovia", Kent sanoo.

CTC valitsi Ljungbyn

Mutta miten göteborgilainen CTC päätyi Ljungbyyn? Kaikki alkoi, kun Gunnar Tellander alkoi kiinnostua Ljungby Armatur & Metallfabrikista 1920-luvun lopulla. Mutta ennen kuin hän ehti ostaa Ljungbyn tehtaan, hän kuoli vuonna 1930 vain 54-vuotiaana. Hänen seuraajansa toteuttivat kuitenkin suunnitelmansa. He ostivat metallitehtaan ja ottivat haltuunsa 1 000 neliömetrin tilat Fogdegatanilla Ljungbyssä vuonna 1931. Hallituksen jäsen Eric Höglund perusteli Ljungbyn sijoittautumista "kaupungin hyvillä rautatieyhteyksillä ja työvoiman hyvällä saatavuudella".

CTC valitsi Ljungbyn

Ljungbyn tehdas erikoistui uudenlaisten kattiloiden ja vedenlämmittimien tuotantoon, jotka olivat jo tehneet suuren vaikutuksen markkinoilla. Tehdas valmisti kuitenkin myös pesukoneita. Ljungbyn tehdas kasvoi ja sitä oli laajennettava vaiheittain kysynnän kasvaessa. Alkuperäinen 12 työntekijää vuonna 1931 kasvoi nopeasti, ja pian CTC oli Ljungbyn suurin työnantaja.

- CTC kasvoi hullun lailla, ja vuosien mittaan sillä on ollut suuri merkitys Ljungbyn kehitykselle kaikkien luotujen työpaikkojen ansiosta. Parhaimmillaan CTC:llä oli Ljungbyssä 500 työntekijää, ja kattiloita valmistettiin yli 60 000 kappaletta vuodessa. On surullista, ettei Tellander päässyt nauttimaan suuresta menestyksestä ja näkemään, miten hänen visiostaan tuli totta", Kent Karlsson sanoo.

AGA voitti köydenvedon

1950-luvulla CTC:n tavoitteet olivat korkealla, ja se osti useita yrityksiä, kuten EA Rosengrenin ja Husqvarna Borstfabrikin. Uusi konserni, joka myös listautui pörssiin, sai nimekseen Corona AB. CTC oli konsernin suurin yritys. Mutta ehkä puku oli liian suuri, ja 1970-luvun myrskyisän ajan jälkeen konserni myi useita yhtiöitä. CTC teki uuden alun ja tarvitsi uuden vahvan omistajan. Yhtiöstä käytiin köydenvetoa, jonka AGA lopulta voitti, eikä vähiten siksi, että AGA oli ammattiliittojen suosima yhtiö.

AGA päätti, että Ljungbyyn rakennettaisiin uusi moderni tehdas ja että pääkonttori siirrettäisiin sinne Göteborgista. Samoihin aikoihin Kent Karlsson sai ensimmäisen työpaikkansa CTC:ltä kesätyöntekijänä. Sitten hän oli mukana muuttamassa Näsvägenille vuonna 1977.

- "Muistan sen hyvänä aikana. Kaikki suhtautuivat uuteen tilanteeseen hyvin myönteisesti ja kaikki auttoivat. AGA oli vakaa omistaja ja CTC oli suuri yritys", sanoo Kent Karlsson, joka on toiminut CTC:ssä 1970-luvulta lähtien useissa eri tehtävissä, muun muassa kehityspäällikkönä. Nykyään hän vastaa siitä, että tuotteet täyttävät vaaditut lait ja määräykset.

AGA omisti CTC:n vuoteen 1984 asti, jolloin se myi yrityksen SAABille. Tämän jälkeen omistajuus vaihtui useiden vuosien ajan, minkä jälkeen CTC sulautui Bentonen kanssa. Vuonna 2017 CTC:n osti entinen kilpailija NIBE, joka omistaa yrityksen nykyään.

 

Ensimmäinen poistoilmalämpöpumppu Ruotsissa

CTC:ssä kehitys ja innovointi ovat olleet keskeisellä sijalla Gunnar Tellanderin ajoista lähtien. Testit, kokeilut, uudet ideat, mutta myös satunnaiset umpikujat ovat vieneet yritystä ja sen tuotteita eteenpäin. Useiden vuosikymmenten ajan testausta ja kokeiluja on tehty yleisesti "laboratorioksi" kutsutussa tilassa, ja monia hankkeita on toteutettu yhdessä tutkimusyhteisön kanssa. Tavoitteena on aina ollut vastata asiakkaiden tarpeisiin, mikä ei ole aina ollut helppoa todellisuuden muuttuessa.

Valmistettuaan vuosikausia puulla ja koksilla toimivia kattiloita CTC joutui 1950-luvulla siirtymään tuotantoon, kun öljystä tuli halpaa. Sen sijaan luotiin öljykattiloita ja yhdistelmäkattiloita sekä puulle että öljylle. Kun öljystä tuli 1980-luvulla kallista, CTC alkoi suunnitella erilaisia lämpöpumppumalleja. Ensimmäinen poistoilmalämpöpumppu oli nimeltään CTC Master ja ensimmäinen ilma-vesilämpöpumppu oli nimeltään CTC Rebell. Rebell oli ensimmäinen laatuaan Ruotsissa, kun se lanseerattiin vuonna 1985. Näillä ei ollut suurta vaikutusta, koska öljyn hinta laski jälleen voimakkaasti, mutta CTC oli silti ottanut ensimmäiset askeleet kohti lämpöpumppuja. 

 

Pohjoismainen ympäristömerkintä ensimmäisenä

Öljyn hinta merkitsi sitä, että 1990-luvulla kysyntä kohdistui jälleen öljykattiloihin. 

- Vaikka öljykattilat hallitsivat, aloimme tuolloin ajatella tuotteitamme paljon ympäristöystävällisemmin. Vaatimukset tiukentuivat, eikä vähiten Saksassa ja Sveitsissä, mikä oli hienoa ja erittäin tärkeää kehityksemme kannalta", Kent Karlsson sanoo.

Vuonna 1992 CTC 1100 -öljykattila esiteltiin Tukholman VVS-messuilla. Se oli kompakti öljykattila, jossa oli lämmönvaihdin kuuman veden valmistukseen. Kattilasta tuli erittäin kilpailukykyinen ja suosittu, ja yhdessä Bentonen ympäristöpolttimien kanssa CTC:n 1100-malli oli Ruotsin ensimmäinen öljykattila, jolle myönnettiin pohjoismainen ympäristömerkki. 

- "Merkitsi paljon olla ensimmäinen kattilavalmistaja, joka sai tämän palkinnon. CTC:llä on aina ollut tärkeää olla eturintamassa, kun on kyse ympäristöstä, ja tämä oli inspiraatio tulevaisuutta varten", Kent Karlsson sanoo.

1990-luvun lopulla öljystä tuli jälleen kallista, ja CTC päätti aloittaa lämpöpumppujen valmistuksen uudelleen.

- "Vastarintaa ja skeptisyyttä oli paljon, koska asiat olivat menneet niin huonosti 1980-luvulla, mutta sanoisin, että jos emme olisi uskaltaneet ottaa tuota askelta vuonna 1999, emme olisi täällä tänään", sanoo Kent Karlsson, joka oli yksi niistä työntekijöistä, jotka auttoivat uusien tuotteiden kehittämisessä vuosituhannen vaihteen tienoilla.

 

Elinkaarinäkökulma tulevaisuutee

Vuonna 2006 CTC rakensi Ljungbyn tehtaan uudelleen keskittyäkseen kokonaan lämpöpumppuihin. Muutama vuosi sitten öljykattilat jäivät CTC:llä historiaan.

- Öljykattilasta luopuminen vei aikaa, mutta minusta tuntuu, että CTC:llä on aina ollut kunnianhimoinen pyrkimys olla eturintamassa, kun on kyse energian kestävästä käytöstä. Nykyään puhumme siitä, että kestävyys on keskiössä koko liiketoiminnassa, ei vain tuotteissa, vaan meidän on tarkasteltava koko elinkaarta eikä vain itse lämpöpumpun vaikutusta ympäristöön, Kent sanoo.

Nykyään CTC:llä on myös sosiaalisen kestävyyden näkökulma - luoda hyvät olosuhteet työntekijöille ja yhteiskunnalle.

- "Olemme tarkkoja siitä, miten ja missä ostamamme komponentit valmistetaan, ja tarkistamme säännöllisesti, että työolot täyttävät kaikki vaatimuksemme.

Nyt CTC:n matka jatkuu yhdessä Enertechin ja Smålandin omistavan NIBEn kanssa.

- On innostavaa nähdä, miten lämpöpumppujen kehitys etenee. Eikä vähiten Euroopassa, jossa me Ruotsissa voimme olla mukana siirtymässä öljystä ja kaasusta paljon kestävämpiin ratkaisuihin. NIBEn kanssa olemme ottaneet paljon askelia eteenpäin. He ovat tehneet suuria investointeja, jotka ovat varustaneet meidät tulevaisuutta varten", Kent Karlsson sanoo.


Julkaistu: 2023-02-06