7 uraauurtavaa innovaatiota vuosien varrella

7 uraauurtavaa innovaatiota vuosien varrella

CTC on perustamisestaan vuonna 1923 lähtien pyrkinyt jatkuvasti löytämään älykkäitä ratkaisuja, jotka voivat helpottaa ja helpottaa ihmisten elämää. Satoja ideoita on testattu, kehitetty ja jalostettu. Tässä on 7 innovaatiota, jotka ovat merkinneet eniten CTC:lle ja sen asiakkaille vuosien varrella. 

1. Vedenlämmitin, joka mullisti ruotsalaiset kodit

Vuonna 1926 CTC:n perustaja ja toimitusjohtaja Gunnar Tellander keksi täysin uudenlaisen lämmityskierukan, joka tarjosi uuden tavan saada kuumaa vettä. Keskeinen komponentti olivat spiraalimaisesti kierretyt kupariputket, joissa valmistettiin kuumaa vettä. 

Veden lämmittämisessä kierukan avulla oli useita etuja. Ensinnäkin se merkitsi sitä, että kuuma vesi oli aina tuoretta, kun se tuli ulos. Aiemmin vesi oli lämmitetty säiliössä, jossa sitä säilytettiin, ja se oli vaarassa pilaantua. Muita etuja oli se, että kodin lämpimän veden ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittiin vain yksi lämmönlähde. Lämmityskierukka oli myös erittäin kestävä ja kestävä. Tämä keksintö oli suuri menestys CTC:lle ja loi pohjan tulevaisuudelle. 

1930-luvulla CTC kehitti järjestelmää niin, että lämmityskierukka voitiin integroida kodin kattilaan. Tämä tarkoitti sitä, että yhdellä tuotteella voitiin sekä lämmittää talo että tuottaa kuumaa vettä. CTC:n uusista integroiduista kattiloista tuli hallitsevia seuraavina vuosikymmeninä, ja vihreä CTC-kattila, joka poltti koksia, puuta tai öljyä, oli pitkään itsestäänselvyys uudisrakennetuissa taloissa.

2. Kaksoiskattila

1950-luvulla lämmitysvaihtoehdoksi nousi öljy. Se oli halvempaa kuin koksi ja puu, ja se oli myös kätevämpää, koska kattilaa ei tarvinnut "syöttää" käsin joka päivä. CTC:n kattilat voitiin jo varhain vaihtaa puusta öljyyn tai päinvastoin, mutta 1960-luvulla kehitettiin niin sanottuja kaksoiskattiloita, joissa oli erilliset tulisijat kummallekin polttoainetyypille. Tällöin öljypoltin saattoi olla aina paikallaan, ja se voitiin käynnistää kytkimellä. Tämä oli tervetullut uudistus monille.

3. Ljungbergin kanavat

Vuonna 1968 CTC:n työntekijä ja keksijä BG Ljungberg kehitti uuden peltiprofiilin, joka muodosti niin sanottuja kanavia kattiloiden lämmölle. Koska kattila koostuu suurelta osin lämmön siirtämisestä kattilan veteen niin sanotussa jälkipalopinnassa, on tärkeää, että siirto on mahdollisimman älykäs. Ljungbergin uudet standardoidut kanavat peltiprofiilien muodossa olivat merkittävä parannus.  

Niiden hitsaustarve oli minimaalinen, ja lisäksi niiden ansiosta kattiloiden jälkipolttopintoja voitiin helposti mukauttaa eri kapasiteettien ja tarpeiden mukaan. CTC:n laboratoriossa tehtyjen perusteellisten testien jälkeen Ljungbergin kanavat tulivat vakiovarusteeksi useimmissa tuotteissa, koska ne tekivät kattiloista kustannustehokkaampia ja kompaktimpia.

4. Ensimmäinen ympäristömerkitty kattila

Toinen tärkeä virstanpylväs öljykattiloiden alalla oli CTC 1100 -malli, joka esiteltiin Tukholman VVS-messuilla vuonna 1992. CTC 1100 oli aiempia kattiloita huomattavasti kompaktimpi ja ympäristöystävällisempi, ja siinä oli lämmönvaihdin lämpimän veden valmistukseen. Kattilasta tuli erittäin suosittu, ja tuotteelle myönnettiin ensimmäisenä Ruotsissa pohjoismainen ympäristömerkki.

5. Ruotsin ensimmäiset lämpöpumput

CTC kehitti ensimmäiset lämpöpumput jo varhain. Jo vuonna 1981 tuotiin markkinoille ensimmäinen poistoilmalämpöpumppu. Vuonna 1985 CTC toi sitten ensimmäisenä Ruotsissa markkinoille ilma/vesilämpöpumpun uuden CTC Rebellin myötä. Kiinnostus lämpöpumppuja kohtaan kuitenkin laantui 90-luvulla öljyn hinnan laskiessa, mutta CTC oli siten lämpöpumppujen edelläkävijä.

6. välijäähdytin

2000-luvun alkupuolella CTC teki tulevaisuuden kannalta ratkaisevan valinnan, kun se päätti siirtyä öljykattiloista ja fossiilisten polttoaineiden lämmityksestä lämpöpumppuihin. Yhteistyö aloitettiin lämpöpumppuihin erikoistuneen Mekatermin kanssa. Ensimmäisenä Ljungbyn tehtaalla valmistettiin sarja maalämpöpumppuja (CTC EcoHeat). CTC:llä oli kova halu lisätä lämpöpumppujen tehokkuutta, ja Mekatermin Hans Ljung keksi integroida jäähdytyksen olemassa olevaan höyrystinvaihtimeen. Hän jätti patenttihakemuksen, joka myönnettiin vuonna 2004. Testit osoittivat, että suorituskyky parani selvästi, ja tekniikka otettiin käyttöön kaikissa CTC:n maalämpöpumpuissa. Järjestelmä lanseerattiin nimellä Intercooler.

7. Ainutlaatuinen CTC EnergyFlex

CTC:n 2000-luvun alussa tekemän tärkeän päätöksen jälkeen tehokkaiden lämpöpumppujen kehittämisessä on tapahtunut useita edistysaskeleita. Ehkä suurin innovaatio on ainutlaatuinen EnergyFlex. EnergyFlexin perustana on CTC:n lämpöpumppu, mutta sen jälkeen EnergyFlex helpottaa asiakasta liittämään kustannustehokkaasti useimmat lämmitykseen liittyvät asiat samaan järjestelmään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi aurinkolämpö, lisävaraajat, kiukaat, puu-, sähkö- ja pellettikattilat, uima-altaat ja niin edelleen. EnergyFlex on nyt vakiovarusteena kaikissa CTC-lämpöpumpuissa ja sisätilamoduuleissa.

Julkaistu: 2023-02-08