CTC-nimen mysteeri

CTC-nimen mysteeri

Jos googletat CTC:tä, nimi tulee nimistä Celsius, Tellander ja Clarin. Mutta pitääkö se paikkansa? Ja onko koskaan ollut miestä nimeltä Clarin? On saattanut olla, mutta on olemassa toinenkin teoria siitä, miksi CTC:tä kutsutaan siksi, miksi sitä kutsutaan.

Volvo, johtajan tytär ja CTC-kirja

Gunnar Tellander, joka perusti CTC:n vuonna 1923, liikkui sellaisten yrittäjien piirissä, jotka käyttivät usein latinaa yrityksensä nimissä, kuten Eminent ("erottuva" tai "nousen") ja Volvo ("rullaan"). Siksi monet pitävät todennäköisenä, että hän seurasi tätä suuntausta.

Gunnar Tellander kuoli vuonna 1930, mutta yksi hänen kanssaan tiiviisti työskennellyt henkilö oli Helge Andrén, CTC:n ensimmäinen johtaja Ljungbyssä. Andrén työskenteli CTC:llä Göteborgissa jo 1920-luvulla, ja kun hänen tyttärensä Gunilla Grahm vieraili CTC:llä Ljungbyssä vuonna 2013, hän kertoi kuulleensa usein isänsä selittävän, että yrityksen nimi oli peräisin latinankielisestä sanonnasta. Lause oli Cum Tentatione Corrigendi, joka tarkoittaa "Muutoksen kiusauksella". Tellanderin oma motto oli Tekniikan ja toiminnan jatkokehittäminen, ja ehkä hän halusi valita jotain, joka sopi hänen näkemykseensä. 

Teorian puolesta puhuu myös CTC:n kirja vuodelta 1948, Värmehistoria och värmeteknik 1923-1948. Siinä lause esiintyy jälleen. Kirjassa todetaan, että CTC:n kiertävä insinöörien, matkustajien ja huoltomiesten henkilökunta työskentelee jatkuvasti CTC:n - Cum Tentatione Corrigendi - parantamiseksi.

Celsius, Tellander, Clarin

Monien vuosien ajan virallisempi selitys on kuitenkin ollut se, että CTC on kolme nimikirjainta: Celsius, Tellander ja Clarin. On epäselvää, milloin tämä selitys keksittiin, mutta ensimmäinen C tarkoittaisi silloin Celsiusta, joka oli Tellanderin vuonna 1907 perustaman yrityksen nimi. T tarkoittaisi Gunnar Tellanderia itseään ja viimeinen C tarkoittaisi Clarinia, joka oli mukana perustamassa yritystä. Ei ole selvitetty, oliko Tellanderin lähipiirissä Clarin-niminen henkilö, mutta hän saattoi olla rahoittaja.

CTC:ssä on liikkunut tarina, jonka mukaan latinankieliset sanat Tentatione ja Corrigendi olivat vaikeasti lausuttavia. Siksi päätettiin, että virallinen selitys sille, mitä CTC tarkoitti, olisi Celsius, Tellander, Clarin. Se oli helpompaa niin.

Mitä tapahtui ja kumpi näistä kahdesta selityksestä on oikea, emme luultavasti koskaan saa varmuudella tietää. Mutta varmasti sanonta With the temptation to change anyway sopii hyvin yhteen CTC:n 100-vuotisen historian kanssa, jonka aikana se on toiminut lämmityksen innovaattorina ruotsalaisissa ja ulkomaisissa kodeissa.

Julkaistu: 2023-02-08