Lämpöpumppu - kuinka paljon säästät

Lämpöpumppu - kuinka paljon säästät

Parempi taloudellisuus on tärkein syy siihen, miksi yhä useammat ihmiset valitsevat lämpöpumput. Täältä näet likimääräiset hinnat ja likimääräiset prosentuaaliset säästöt, mutta kaikki riippuu siitä, miten ja missä asut. 

Talon ja lämpimän käyttöveden lämmitys lämpöpumpulla on erittäin suosittua. Monet uusien asuntojen rakentajat asentavat lämpöpumpun heti. Vanhojen talojen omistajat korvaavat vanhan puukattilan tai lisäävät lämpöpumpun. 


Lämpöpumppujen likimääräiset hinnat

Lämpöpumpun asentaminen maksaa paljon, mutta yleensä se maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Se lisää myös talosi arvoa. Jos laskemme talon, jonka lämmitystarve on 20 000 kWh vuodessa, investointikustannukset ovat suunnilleen seuraavat:

  • Kaukolämpö: 10 000-20 000 € porakaivon syvyydestä riippuen.
  • Maalämpö tai merilämmitys: noin 13 000€.
  • Ilma-vesilämpöpumppu: noin 12 000€.
  • Poistoilmalämpöpumppu: noin 8000€.
  • Ilma-ilmalämpöpumppu: noin 3000€.

Energialaskelma on talosi yksilöllinen

On mahdotonta sanoa tarkalleen, kuinka paljon säästät lämpöpumpun avulla, vaikka voitkin laskea laskemalla saada likimääräisen kuvan.

Oikean energialaskelman saamiseksi sinun on otettava yhteyttä paikalliseen CTC-jälleenmyyjään. Hän tekee kotikäynnin ja tarkastaa, millaiset olosuhteet ovat.


Kaikki vaikuttaa asiaan: talosi koko ja eristys sekä lämmitys- ja vedentarpeesi. Kuinka monta ihmistä käy suihkussa? Suunnitteletko lisäystä? Ehkä se on suuri tehdasrakennus?

Myös maa-alueella, tontilla, ilmastolla ja etäisyydellä lähimpään naapuriin on merkitystä. Kaikkien näiden tietojen perusteella jälleenmyyjä voi joskus CTC:n tuella selvittää, mitä sinun on tiedettävä. Sinun ei siis tarvitse valita pumppua itse. 


Kaukolämpö tarjoaa suurimmat säästöt

Mutta on tietysti hyvä tietää, mitä yleisesti ottaen sovelletaan. Ruotsin energiavirasto on laatinut lukuja, joissa oletetaan, että siirryt käyttämään vesivoimaa tai öljykattilaa:

* Maalämpö ja ilma/vesilämpöpumput tarjoavat suurimmat säästöt: noin 70-75 %, joskus jopa 85 %. Tämä sisältää sekä lämmityksen että lämpimän veden.

* Ilma-vesilämpöpumput alentavat lämmitys- ja käyttövesikustannuksia keskimäärin noin 50 prosenttia.

* Ilma-ilmalämpöpumput tuovat 30-50 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa, lukuun ottamatta lämmintä käyttövettä.


Miljoona taloa, joissa on lämpöpumppu

Ruotsin energiaviraston mukaan yli miljoonassa pientalossa on vähintään yksi lämpöpumppu. 300 000 on asentanut maalämpöjärjestelmän ja suunnilleen sama määrä ilma-ilmalämpöpumppuja. Mutta myös maalämpö ja merilämmitys ovat yleisiä. Ruotsin jäähdytys- ja lämpöpumppuyhdistyksen SKVP:n mukaan taloudelliset syyt ovat tärkeimmät. Kaksi muuta syytä ovat mukavuus ja ympäristönäkökohdat. Erityisesti ne, joilla on puukattila, arvostavat sitä, että puita ei tarvitse käsitellä.

 

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen

CTC:n yksilöllisen testilaskennan avulla voit selvittää, kuinka paljon voit säästää hankkimalla lämpöpumpun. Mutta saat myös ympäristöhyötyä. Jokaista 10 000 kWh:n sähkösäästöä kohden vähennät hiilidioksidipäästöjäsi 1 600 kilolla. Tämä vastaa 1 000 lentokilometriä vuodessa tai 615 kilometriä vuodessa autolla.

Asunnon omistajana voi joskus olla vaikea tietää, mikä lämmitysjärjestelmä on paras taloosi. Jos sinulla on vesikiertoinen lämmitys, CTC:n lämpöpumppu on hyvä vaihtoehto. Lisäksi talosi arvo nousee nykyaikaisen lämpöpumpun ansiosta.

Kun vuotuinen energiankulutus on 30 000 kWh, lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Kun laina on maksettu pois, lämpöpumppu toimii useita vuosia alhaisilla käyttökustannuksilla. 

Tuotteet mukautuvat automaattisesti taloon ja sen energiatarpeisiin. Ensimmäinen askel kohti edullisempaa lämmitystä on varata asentajan ilmainen kotikäynti. Tämä auttaa sinua kaikessa tarkastuksista ja tarjouksista asennukseen ja käyttöön.

Julkaistu: 2024-06-25