Maalämpö leikkaa autokorjaamon kustannuksia

Maalämpö leikkaa autokorjaamon kustannuksia

Maalämpö on luotettava tapa lämmittää suuria tiloja. Toinen etu on se, että tilojen eri osissa on myös mahdollista saada niin sanottua viilennystä. 

Allvärmeteknik, yksi CTC:n tärkeimmistä yhteistyökumppaneista, sijaitsee Valdemarsvikissa. Allvärmeteknik asentaa vuosittain noin 200 lämpöpumppua. Yksi sen yritysasiakkaista on Bilam, joka tarjoaa täyden palvelun palveluja autoille ja auton omistajille.

Bilamin toimintaan kuuluvat korjaamo, kauppa, varaosat, pesula, huoltoasema ja vuokraus.
Peter Törnborg, korjaamon johtaja, kertoo, miten hän harkitsi maalämmön valitsemista:

- Investoimme voimakkaasti uuteen laitokseen. Lähes 500 neliömetrin suuruinen huipputekninen verstas, jossa on toimistot, myymälä ja pukuhuoneet. Yhteensä 1200 neliömetriä. Lämmitys- ja lämminvesiratkaisu oli tärkeä osa investointilaskelmia. Haasteena olivat kaikki suuret tilat, korkeat katot, portit ja sekoitus toimisto-, työpari- ja pukuhuonetiloja. Myös lämpimän veden tarve lyhytaikaisesti oli suuri.

Tarvittiin harkittu ja tehokas ratkaisu.
- Koko laitoksen perustana on maalämpö. Vaikka kaukolämpö on saatavilla, siitä luovuttiin nopeasti. Suunnitteluhetkellä CTC EcoZenith -varaaja oli hiljattain tuotu markkinoille. Se tarjosi täydellisen kokonaisratkaisun säätöön ja lämpimään käyttöveteen", Allvärmeteknikin huoltopäällikkö Jonny Carlsson sanoo.

Viilennys on nokkela tapa hyödyntää maalämpöön sisältyvää ilmaista energiaa.

Jäähtyy myös porakaivon lämmössä

Bilam käyttää myös neljää puhallinkonvektoria ilmaisen viilennyksen aikaansaamiseksi. Tämä vain tehostaa lämpöpumpun toimintaa. 

- Viilennys on ovela tapa hyödyntää maalämpöön sisältyvää ilmaista energiaa. Maalämpöpumppuun liitetyn ilmanviilennyksen suuri etu on se, että porakaivoon ladataan energiaa. Kun lämpöpumppu tuottaa lämmintä käyttövettä, tulevan liuoksen lämpötila on muutaman asteen viileämpi kuin se muuten olisi", Jonny Carlsson sanoo.

Vertailukohtana voidaan todeta, että porakaivoa, joka tuottaa 5 kW:n lämpötehon, voidaan kuormittaa noin 3,3 kW:n jäähdytyksellä. Jokainen asteen nousu liuoksessa parantaa lämpöpumpun hyötysuhdetta noin 3 prosenttia.
Järjestelmä on kestänyt kylmät talvet ongelmitta, ja sähköpatruunaa on harvoin tarvinnut kytkeä päälle.
- Kun meillä oli saunailta, jossa 12 ihmistä kävi suihkussa, meillä ei ollut ongelmia myöskään lämpimän käyttöveden kanssa", toteaa Bilamin omistaja Peter Törnborg.

Opas - tämä on maalämpö

Julkaistu: 2017-02-16