Maalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun erot

Maalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun erot

Ilma- ja vesilämpöpumppu vai maalämpö? Katsotaanpa nopeasti eroja.

  • Ilma-vesilämpöpumpussa on talon ulkopuolella oleva yksikkö, joka ottaa energiaa ulkoilmasta. Tässä tarvitaan sekä ulko- että sisäosaa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse porata tai kaivaa. Pumppu tuottaa täyden tehon jopa -20 asteeseen asti.

    Ulko-osa vaatii vain vähän huoltoa, mutta on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään vapaasti sen ympärillä. Asennuksen hinta on alhaisempi kuin maalämmön osalta. Useita pumppuja voidaan käyttää rinnakkain, jos tarvitaan enemmän tehoa.
  • Geoterminen lämmitys ottaa energiaa kalliosta noin 200 metrin syvyydessä poratun energiareiän kautta. Se tuottaa paljon energiaa ja toimii hyvin Ruotsin pohjoisosissa. Hieman vähemmän Gotlannissa ja muilla alueilla, joilla pohjaveden taso on matalampi ja kallioperä kalkkipitoinen. Poraaminen edellyttää kunnan lupaa.

- Yhteistä lämpöpumpuille on se, että energia on uusiutuvaa ja että ne voivat alentaa lämmityskustannuksia merkittävästi. Ainoa ympäristövaikutus on kompressorin, kiertovesipumppujen ja niin edelleen käyttämiseen tarvittava sähkö", sanoo CTC:n lämpöpumppuasiantuntija Peter Lydén.

Mistä tiedän, mikä sopii minulle?

- Eri vaihtoehdot voivat olla "oikeita" samalle talolle riippuen muun muassa siitä, missä päin maata asut, tontin olosuhteista, kallioperästä ja muista tekijöistä. Myös nykyisellä lämmitysratkaisulla on vaikutusta. Jos sinulla on esimerkiksi kallis lämmitysratkaisu, maalämpö voi maksaa itsensä nopeasti takaisin, vaikka joudutkin kaivamaan. Sitten esteettinen näkökohta voi olla tärkeä, haluatko ulko-osan vai et?

Onko teillä neuvoja tarjouksesta päätettäessä?

- On tärkeää miettiä asennuskustannusten lisäksi myös tulevaisuutta ja tarkastella investointia ajan mittaan", Peter sanoo.

Mitä apua voin saada valintaan?

- CTC:llä on asennus- ja jälleenmyyjäverkosto, joka hoitaa myyntiä. Meillä on yhteensä 300 yhteistyökumppania eri puolilla maata, jotka auttavat mielellään neuvojen antamisessa. Voit tehdä maksuttoman kotikäynnin ja saada räätälöidyn suosituksen, joka perustuu yksilöllisiin tarpeisiisi. Näet selvästi, mitä vaihtoehtoja on tarjolla, mitä ne maksavat ja mikä säästää eniten rahaa pitkällä aikavälillä.

Translated with DeepL

Kiinnostaako kustannusarvio?

Ota yhteyttä paikalliseen CTC:n yhteistyökumppaniin ja sovi ilmainen kotikäynti. Saat suosituksen siitä, mikä lämpöpumppu sopii taloosi. Hinta vaihtelee mallista ja asennuksesta riippuen.

Julkaistu: 2019-05-14