Kolme yleistä myyttiä maalämmöstä

Kolme yleistä myyttiä maalämmöstä

Maalämpöenergiasta liikkuu joitakin myyttejä, jotka pyrimme tässä yhteydessä kumoamaan. 

Myytti 1: Lämpö voi loppua vuoristossa

Maalämpöpumpun energia koostuu maahan varastoituneesta aurinkoenergiasta, joka on ympäristöystävällinen energianlähde. Yleinen harhaluulo on, että maalämpöenergia voi loppua, varsinkin jos monet ihmiset poraavat maalämpöä samalla asuinalueella.

Tämä ei pidä paikkaansa. Kun maalämpöjärjestelmä on oikein mitoitettu, porakaivo tuottaa lämpöä niin kauan kuin haluat. Latausta tapahtuu sekä pinnalta auringon lämmittämänä että alhaalta, jota kutsutaan geotermiseksi lämmöksi.

On hyvä muistaa, että porakaivot eivät saa olla liian lähellä toisiaan, koska ne voivat viedä virtaa toisiltaan. Yksi sääntö on, että reikien välillä on oltava vähintään 20 metriä.

Myytti 2: Maalämpöenergian poraaminen kestää kauan.

Keskimääräisen porausreiän poraaminen normaaliolosuhteissa kestää arviolta yhden päivän. Tämän jälkeen on tehtävä joitakin kaivuutöitä, purettava nykyinen kattila (jos sellainen on) ja asennettava uusi lämpöpumppu. Talon lämmitys on usein kytkettävä pois päältä vain muutamaksi tunniksi.

Onko poikkeuksia? Kyllä. Esimerkiksi porausreiän syvyys määrittää työn laajuuden. Mitä tehokkaampi pumppu on, sitä syvemmälle porausreikä tarvitaan, ja asentajasi voi kertoa tästä lisää, kun keskustelette porauksesta kotonasi.

Näin asennat maalämmön kotiisi

Myytti 3: Geotermisen energian poraaminen tuhoaa puutarhaa

Maalämpökaivot eivät vaadi suurta pinta-alaa tontillasi - useimmat porakaivot ovat halkaisijaltaan 115-140 millimetriä. Sinun on kuitenkin sallittava porauslaitteen siirtäminen puutarhan läpi ja porauksen valmistelu.

Suunnittele yhdessä asentajan kanssa etukäteen hyvä reitti puutarhan läpi porakaivoon ja päätä, missä reikä sijaitsee. Maasuoja suojaa nurmikkoa tai kukkapenkkejä vaurioilta. Talon etuosa voidaan suojata pressulla roiskumisen välttämiseksi.

Kun työ on valmis, jää yleensä vain pieniä jälkiä, kuten painaumia ruohoon ja hieman "mutaa" itse porausreiän ympärille. Yksi vinkki on määrittää tarjouksessa, kuka on vastuussa puutarhan kunnostamisesta, eli sinä vai kaivausyritys.


Vuoristolämmitysoppaasi - faktoja, vinkkejä ja neuvoja päätöstä varten


Julkaistu: 2023-01-26