Poster

Maalämmityksen asentaminen - näin se onnistuu

Tässä on vaiheittainen opas siitä, miten paikallinen CTC-kumppanisi asentaa maalämpöpumpun. Siitä hetkestä lähtien, kun valmistelut alkavat, kunnes lämpöpumppu alkaa lämmittää taloa. 

Ilmoitus kunnalle

Ennen kuin maalämpöpumppu voidaan asentaa ja liittää kotiisi, maahan on porattava reiät, joista lämpö kerätään lämmitykseen. Porausta varten sinun on ensin ilmoitettava asiasta paikallisviranomaisille. 

Huomaa, että lämpöpumpun asennusta ei voi aloittaa ennen kuin kunta on tehnyt päätöksen. Tarkista paikallisviranomaisten verkkosivuilta, mitkä ovat säännöt, ja muista, että käsittelyajat voivat vaihdella paikallisviranomaisten mukaan. 

Vinkki! Eri porausreiät on sijoitettava vähintään 20 metrin päähän toisistaan. Toisin sanoen, jos naapurisi on poraillut maalämpöä, se vaikuttaa siihen, mihin sinä voit porata oman lämpösi. Jos porauksesi vaikuttaisi naapurisi mahdollisuuksiin porata geotermistä energiaa tulevaisuudessa, häntä on kuultava ja hänen on annettava lausuntonsa.

Valmistelut puutarhassa

Kun porauksen aika on koittanut, porausta valmistellaan puutarhassasi ja porauskalusto tuodaan paikalleen. Porausyritys pyrkii kaikin tavoin jättämään mahdollisimman vähän jälkiä tontille, eikä vahingoita kukkapenkkejä, laattoja ja nurmikoita enempää kuin on tarpeen. Usein on esimerkiksi mahdollista levittää maansuojapeite ennen kuin kone tulee puutarhaan. 

Geotermisen lämmityksen poraussyvyys

Nyt on aika aloittaa poraaminen. Riittävän energian talteenottamiseksi reiän aktiivisen poraussyvyyden on oltava 100-200 metriä, joskus enemmänkin. Jos haluat ottaa talteen enemmän lämpöä, saatat joskus joutua poraamaan kaksi kaivoa, jotka on yhdistetty toisiinsa.

Mitä etelämpänä olet, sitä matalampi reikä on - jos päätät palkata paikallisen porausyrityksen, he usein tietävät paikalliset olosuhteet parhaiten.

Geotermisen lämmityksen poraussyvyys

Maanalainen asennus

Kallioon porataan reikä, niin sanottu energiakaivo ja sen liitännät kaivetaan maan alle. Reiän kallion yläpuolinen osa on vuorattu hitsatuilla metalliputkilla.

Porauksen jälkeen reikään työnnetään muoviputket, jotka  siirtävät lämmön kallioperästä taloon.

Myös vaakaputket on upotettava ja vietävä talon ulkoseinän läpi tilaan, johon lämpöpumppu tulee. Jotkut kodinomistajat haluavat tehdä tämän työn itse, mutta siitä sovitaan asentajan kanssa erikseen.

Puutarhan kunnostaminen

Itse poraustyö on nyt saatu päätökseen, ja porauslaitteita siirretään pois. Vaikka porausyhtiö olisi tehnyt työn puutarhassa siististi, sinun kannattaa tarkistettaa nurmikko ja palautaa laatat/polut alkuperäiseen kuntoonsa. Voit sopia porausyhtiön kanssa etukäteen, teetkö tämän työn itse.

Sisätyöt voivat alkaa

Vanha kattila puretaan tarvittaessa ja uusi lämpöpumppu asennetaan paikalleen. Tämän jälkeen asentaja voi ryhtyä vetämään lämpöpumpun ja ulkoseinän välisiä liuosputkia.

Kun asennus on valmis, putket täytetään alkoholi liuoksella, jota kierrätetään erillisen pumpun avulla muutaman tunnin ajan ilman poistamiseksi järjestelmästä.

Sähköasentaja asentaa järjestelmän tarvitsemat anturit ja liittää lämpöpumpun kiinteistön sähkökeskukseen.

Aika testata, että kaikki toimii

Nyt asentajan on aika tarkistaa huolellisesti, että kaikki toimii, ja kertoa sinulle, miten lämpöpumppua käytetään ja hoidetaan. On myös tärkeää, että täytätte takuu- ja vakuutuspaperit asentajan kanssa ja rekisteröitte tuotteen. Koko maalämpöasennuksen valmistuminen kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon.

Nyt olet valmis aloittamaan maalämpöpumppusi käytön! 

Aika testata, että kaikki toimii

Kuinka paljon maalämpö maksaa?

Sitä on hyvin vaikea sanoa, koska se riippuu talon koosta ja poraussyvyydestä. Ota yhteyttä  paikalliseen CTC:n jälleenmyyjään saadaksesi mahdollisimman paljon energiaa edulliseen hintaan.

Julkaistu: 2022-12-08